Blog

image

Facebook'un Sosyal Ağ Hakimiyetine Giden Yolu (2008-2020)

Facebook'un Küresel Sosyal Ağ Hakimiyetine Giden Yolu

Facebook, 2004'te sadece birkaç bin kullanıcıdan 2020'de 2,7 milyar aylık aktif kullanıcıya (MAU'lar) kadar dünyanın en büyük sosyal ağıdır.

Ancak devasa küresel ayak izi bir gecede büyümedi. Facebook birçok ülkede en popüler sosyal ağ olsa da, bu çekişme bir gecede gerçekleşmedi. Ve diğer yerlerde, hala tam olarak kalkmış değil.

Facebook'un hakimiyet yolunu görmek için, her ülkenin 2008-2020 arasındaki en popüler sosyal ağını haritalandırdık. Veriler, Vincos.it'de Vincenzo Cosenza tarafından Alexa ve SimilarWeb'den alınan yıllık trafik verileri incelenerek tablo haline getirildi .

Facebook Amerika'dan Güneydoğu Asya'ya Büyüyor

Mark Zuckerberg'in, Harvard Üniversitesi'ndeki öğrenciler için "ateşli ya da değil" tipi bir web sitesi olan Facemash adlı gece geç saatlerde sarhoş olmasıyla meşhur olan şey, kısa sürede dünyanın hakim sosyal ağına dönüştü.

2008'den önce, sosyal ağ ortamı Myspace ve Hi5 gibi sosyal ağ öncüleri tarafından doldurulmuştu Google'ın Orkut'u Brezilya ve Hindistan'daki en popüler ağdı ve Friendster Güneydoğu Asya'da bir dayanak noktası buldu.

Ancak Facebook dalgası ciddi bir şekilde geldi. 2009'da sosyal medya devi Amerika, Avrupa, Güney Asya ve Okyanusya'nın büyük bir kısmı için en popüler ağ unvanını aldı ve Brezilya'daki Orkut 2011'e kadar tek dayanak noktası oldu.

Hikaye, Afrika'da da benzerdi, çünkü artan internet trafiği verileri, Facebook'un kıtadaki sosyal ağ manzarasına hakim olduğunu gösteriyor (eksi 2017'de Zimbabwe, Etiyopya, Kenya ve Kamerun için geçici bir LinkedIn artışı).

2020'nin başında Facebook, ölçülen 167 ülkenin 151'inde veya % 90'ından fazlasında önde gelen sosyal ağ sitesi olarak ölçüldü .

Çin ve Rusya Facebook'un Çekişine Direniyor

Ancak sosyal devin büyümesi direnmeden gelmedi.

Çin'in en popüler sosyal ağ sitesi, 2000'lerin ortalarından beri Tencent'in Qzone'u olmuştur. Popüler bir hepsi bir arada mesajlaşma platformu olan WeChat, teknik olarak yukarıdaki haritayı bir "sosyal ağ web sitesi" olarak kabul etmemektedir, ancak uygulama şu anda 1,2 milyardan fazla MAU'ya sahiptir. Facebook ülkede zemin kazanmaya çalıştı ancak 2009'da yasaklandı.

Benzer şekilde İran'da Facebook da önce 2009'da ve ardından aralıklı olarak engellendi. Bunun yerine, İran'ın en popüler sosyal ağları, 2009-2016 arasında Farsça siteler Cloob ve Facenama olmuştur. Facebook, 2011'de kısa bir süre 1 numaralı noktayı yakalamayı başardı, ancak o zamandan beri Facebook'un sahip olduğu Instagram tarafından yerlerinden edildi.

Facebook'un engellenmemiş olmasına rağmen ele geçirmekte zorlandığı diğer ülkeler Rusya ve birçok eski Sovyet cumhuriyeti. Orada, sosyal ağ hakimiyeti, her ikisi de bir Rus internet devi olan Mail.ru'ya ait olan VKontakte ve Odnoklassniki ağları arasında düzenli olarak geçiş yaptı.

Facebook'un Mobil Sosyal Ağlar Üzerindeki Tekeli

Facebook'un sosyal ağlarda taşıdığı ayak izi kadar, teknoloji devinin de sahip olduğu mobil uygulamaları hesaba katarken erişimi büyüyor.

2020'de şirket, Facebook'un Messenger uygulamasında 1,3 milyar MAU, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ta 2 milyar MAU ve fotoğraf paylaşım ağı Instagram'da 1,2 milyar MAU gördü.

Facebook'un Q3 2020 raporundaki kendi tahminlerine göre, temel ürünleri her ay 3,2 milyardan fazla kişi tarafından kullanılıyor. Bu , Dünya nüfusunun% 40'ının ( Aralık 2020'de 7,8 milyar ) Facebook'un sahip olduğu sosyal medyayı kullandığı anlamına geliyor .

Şimdi soru, Facebook'un hakimiyetinin daha da büyüyüp büyümeyeceği veya azalmaya başlayıp başlamayacağı.

Teknoloji devlerinin artan incelemesiyle şirket, ABD'de federal ve eyalet yetkilileri tarafından yapılan büyük antitröst davaları ile karşı karşıya ve diğer ülkeler de potansiyel düzenlemeleri artırıyor. Aynı zamanda Facebook, sosyal medya için gittikçe Snap ve TikTok'a yönelen gelişmiş ülkelerde daha genç kitlelere ulaşma mücadelesi veriyor .

2020, Facebook'un küresel imparatorluğunun zirvesine mi işaret etti, yoksa daha fazla hakimiyet yolunda bir başka kilometre taşı mı?