Blog

image

Teknolojinin Tuhaf Başlangıçları ve Kazançlı Pivotlar

Teknolojinin Tuhaf Başlangıçları ve Kazançlı Pivotlar

Harika bir şey inşa ettiğinizde, işler karışmaya mahkumdur.

Startupların% 80-90'ı katlanıyor ve ayakta kalanlar da defalarca başarısız oluyor. Bir işletme nadiren başarıya doğru ilerler ve bu Apple, Facebook ve diğer teknoloji devlerini içerir.

Ürün hatları ciddi bir şekilde durabilir. Fikirler çalınabilir. Ve evet, Steve Jobs gibi dahiler bile zorla atılıyor Ancak belirsizliği kucaklayarak ve zamanında dönüşler yaparak, yukarıdaki infografikte yer alan teknoloji şirketleri, gezegendeki en etkili ve değerli organizasyonlardan bazıları haline geldi.

Teknolojinin bazı ilgi çekici başlangıçlarına ve kazançlı pivotlarına daha yakından bakalım.

Samsung'un Balıktan Telefona Evrimi

Samsung, 1950'lerin ve 1960'ların çoğunu pazar sularını test ederek geçirdi. Güney Koreli şirket, sigortadan tekstile kadar her şeyi denedi ve en tuhafı susuz balık ticareti yaptı.

Deneysel aşamasının ardından, Samsung ilk tüketici elektroniği ürününü 1970 yılında siyah-beyaz bir televizyonu piyasaya sürdü.

Samsung, TV'lerle adından söz ettirdikten sonra, satın alma yoluyla 1980 yılında telekomünikasyon donanım sektörüne girdi. Ürün çeşitlendirme stratejisi başarılıydı. Samsung, 1990'lar boyunca uluslararası alanda ün kazanmaya devam etti ve 1993'te elektronik, kimyasallar ve mühendisliğe odaklanmak için yeniden yapılandırıldı.

  • Bugün Samsung 275 milyar doların üzerinde bir değere sahip .
  • Bu sahiptir ikinci büyük Apple arkasında Kuzey Amerika'da akıllı telefon satışlarının pazar payı.

 

Arkadaş İsteklerine Facebook Derecelendirmeleri

"The Social Network" gibi filmler sayesinde, Facebook'un başlangıç ??hikayesi çok tartışıldı.

"Facemash", Mark Zuckerberg'in Harvard yurt odasında, kolej kızlarının resimlerini karşılaştıran ve derecelendiren bir platform olarak geliştirildi. "TheFacebook", derecelendirme kolejlerinden bağlantılı kolejlere döndüğünde, hızla Harvard'a yayıldı ve üniversite ekosistemine yayıldı.

  • 2012 yılında Facebook, 1 milyar kullanıcıya ulaşan ilk sosyal ağ oldu.
  • Şu anda tüm dünyada 2,7 milyardan fazla kullanıcıya sahiptir.
  • Toplamda, şirketin platformlarında WhatsApp, Instagram ve Messenger gibi satın alınan şirketleri içeren 3,14 milyardan fazla hesap sahibi var .

 

"Her zaman her zaman yaptığın şeyi yaparsan, her zaman sahip olduğun şeyi elde edersin."

- Henry Ford

 

Them Elmalar Hakkında: Mac Okullarla Başlıyor

Apple atlamadan itibaren stratejikti.

Steve Jobs (Apple'ın artık efsanevi kurucu ortağı) kişisel bilgisayar pazarını açmak için, okullara bağışta bulunan şirketler için vergi teşviklerini artırmak için kişisel olarak birden fazla hükümet düzeyinde lobi yaptı.

Federal lobiciliği başarısız olduktan sonra, Jobs California eyaletinde başarılı oldu. Başlangıçta eğitime odaklanarak ve bilgisayarlarını California okul sistemine ücretsiz olarak vererek, Apple potansiyel bir kullanıcı tabanını bir araya getirdi ve fikir paylaşımını üstlendi.

“… Apple, yaklaşık 1 milyon dolara California'daki her ilkokul, ortaokul ve liseye bir elma koydu.”

- Hacker Eğitimi

Bugün, bir Apple bilgisayar, yaratıcı sınıfın vazgeçilmez aracıdır Şirket yalnızca 2018 yılında 18,21 milyon Mac bilgisayar sattı 2020'nin başlarında 1,5 milyar aktif iPhone cihazı vardı ve Ağustos 2020'nin sonunda Apple'ın değeri 2 trilyon dolardan fazlaydı.

Apple, sağlam bir strateji ve mükemmel ürünlerle bile kurumsal makinenin kontrolden çıkabileceğini kanıtlıyor. Jobs, 1985 yılında şirketten çıkarıldı.

Onun yokluğunda, girişimler geri tepti. 1997'de geri döndükten ve ardından iPod'un piyasaya sürülmesinden sonra, Apple dünyanın en kazançlı teknoloji şirketlerinden biri haline geldi.

Teknoloji şirketi gelirleri

Sony Elektroniğe Bağlı

Sony'nin marka adı uzun zamandır kalite ile eşanlamlıydı, ancak ilk elektronik ürünü onu piyasaya sürmedi.

İkinci Dünya Savaşından sonra Sony, savaş sonrası Japonya'ya hizmet edecek bir pirinç pişiricisi yapmak istedi, bu nedenle şirket, elektrotlar takılı basit bir ahşap pirinç pişiricisi geliştirdi. Ülke genelindeki tutarsız elektrik gücü nedeniyle proje rafa kaldırıldı.

Ancak Sony, elektroniğe bağlı kaldı. Marka adını TV'lerle kurduktan sonra, Sony oyun dünyasına daldı ve şu anda en büyük video oyun konsolu üreticisi ve oyun yayıncısı.

  • 2020 itibariyle, küresel geliri 77 milyar dolara yaklaştı .
  • Şirket, oyun ve ağ hizmetlerinden satışların% 26,7'sini sağlıyor.
  • Bu arada, yaklaşık 4,5 milyar dolarlık gelir, mobil iletişim segmentinden kaynaklanıyor.

 

YouTube'un Flört Oyunu

Gen Z, televizyondan çok YouTube izleyen ilk nesil oldu. Ancak 2005 yılında YouTube kurulduğunda, biraz daha Tinder'e benziyordu.

Videolu flörtün hâlâ bir şey olduğu zamanlarda, YouTube bu deneyimi çevrimiçi hale getirmeyi hedefliyordu. Şirket, kadınlara video yüklemeleri için para teklif edecek kadar ileri gitti. Ancak fikir işe yaramadı. YouTube'un kurucu ortakları, herhangi bir video türüne izin verecek bir platform yayınlamaya karar verdiler ve oradan kıvılcımlar yükseldi.

  • YouTube, Google tarafından 2006 yılında 1,7 milyar dolara satın alındı .
  • 2019 itibarıyla dünya çapında 1,68 milyardan fazla kullanıcıya sahipti .

 

“Rekabet odaklıysanız, bir rakibin bir şeyler yapmasını beklemelisiniz. Müşteri odaklı olmak, daha öncü olmanızı sağlar. "

- Jeff Bezos

 

Twitter Yazı Yazmak İçin Konuşuyor

Bir yığın kelime ve karakter sayısı sınırlamasıyla bilinen platform için, Twitter'ın "Odeo" adlı bir podcast platformu olması şaşırtıcı olabilir.

Apple podcast dünyasına girişini duyurduğunda, ekip rekabet edemeyeceklerini fark etti. Bunun yerine Odeo, şirketi şimdi Twitter olarak bilinen yan projesine yönlendirmek için mühendislik müdürü Jack Dorsey'e başvurdu. Orijinal Odeo yatırımcıları bu hareketten memnun olmasa da, strateji başarılı oldu.

  • 2019'da Twitter 3,46 milyar dolar gelir elde etti.
  • Günlük ortalama 150 milyon kullanıcıya sahiptir.
  • Twitter , 2019'da yaklaşık 3 milyar dolarlık reklam geliri elde etti .
  • 2020'de yaklaşık 35 milyar dolar değerinde idi .

 

Telefonlara Lastik Çizme: Nokia'nın Şaşırtıcı Pivotu

1970'lerde ve 1980'lerde Nokia çok farklı türde bir ürün yaptı - lastik çizmeler. Kontio ürün grubu başarılıydı, ancak 1990'ların başında şirket, mobil bağlantı ve donanıma odaklanmak için dönüyordu.

2003 ve 2005 yıllarında piyasaya sürülen Nokia 1100 ve 1110, her biri 250 milyondan fazla satılan dünyanın en popüler telefonlarının rekorunu hala elinde tutuyor.

Android ve iPhone, akıllı telefon üreticileri olarak Nokia'yı geçmesine rağmen, Nokia hala yaklaşık 24 milyar dolar değerinde . Telefonları inanılmaz derecede popüler olsa da, pivot finansal bir bedel aldı ve şirketin mobil ve hizmetler bölümü 2013 yılında Microsoft tarafından satın alındı.

Shopify Satışa Giriyor

Çevrimiçi satış deneyiminden bıkan Kanadalı bir ikinci el snowboard mağazası olan Snowdevil'in kurucuları, kendi çevrimiçi deneyimlerini yaratmaya karar verdiler. Tüketicilerle rüzgarı yakalayan, viteslerinin kalkması yerine platformlarıydı ve ekip, bir şeyin peşinde olduklarını biliyordu.

Snowdevil, 2004-2006 arasındaki iki yıl içinde Shopify oldu. On yıldan kısa bir süre sonra, 2015'te halka açıldı.

  • Bugün Shopify, e-ticaret platformları arasında küresel pazar payının % 20'sini talep ediyor .
  • Platformu kullanan 800.000'den fazla çevrimiçi satıcısı var.

 

Nintendo Oyunları Yüzyıllara Yayılıyor

Oyun söz konusu olduğunda, Nintendo'nun yararlanabileceği 150 yıldan fazla deneyime sahiptir.

1800'lerde elle boyanmış kartlardan başlayarak Nintendo, kumar da dahil olmak üzere birçok oyun için kart sattı. Doğadan ilham alan ve çizgi film benzeri tarzları, Nintendo'nun Disney ile oyun kartları oluşturmak için ortak olduğu 20. yüzyıla taşındı.

Diğer teknoloji şirketleri gibi, Nintendo da yıllar içinde ramen eriştesi de dahil olmak üzere bazı alışılmadık pazarlara girmiştir.

Bununla birlikte, birincil odak noktası oyunlarda kalmıştır. 1985'te Nintendo, dünya çapında 40 milyondan fazla kopya satan dünyanın en popüler video oyunu Super Mario Bros'u piyasaya sürdü .

Başarıya Giden Dolambaçlı Yol

Silikon Vadisi'nin "hızlı başarısız olma" felsefesi - baskı testi ve eksen etrafında dönme - yorucu olsa da kazançlı olabilir.

Bu, yalnızca teknoloji şirketlerine bırakılmayan uyarlanabilir bir stratejidir. Büyük ve küçük pivotlar, genellikle ürünler ve hizmetlerden pazarlama stratejilerine kadar herhangi bir şirketin gelişiminin önemli bir parçasıdır.

Tuhaf başlangıçların ve dönüm noktalarının ötesinde, başarılı şirketlerin ortak bir yanı varsa, o da gelişmek için cüretkarlıktır.